Terapevtska masaža hrbta (TMH)

Terapevtska masaža hrbta in njeni učinki

Terapevtska masaža hrbta (TMH) je natančna globinska masaža, ki se osredotoča na sproščanje in mehčanje mišic hrbta in njihovih narastišč. Terapevtska masaža hrbta pospeši prekrvavitev in sprosti velike hrbtne mišice in tudi najgloblje mišice hrbta, ki potekajo vzdolž hrbtenice.

Terapevtska masaža hrbta vsebuje različne masažne tehnike, odvisno od predela bolečine v hrbtu, velikosti in globine mišice. Z masažo hrbtnih mišic in njihovih narastišč, odpravimo mišične zatrdline – vozle, ki nastajajo zaradi motenj v lokalni presnovi in dolgotrajnega mišičnega napona (vzrok mišičnih zatrdlin so statični položaji, prisotni pri dolgotrajnem sedenju ali stanju).

Terapevtska masaža hrbta ogreje, sprosti in raztegne celotno hrbtenico, posledično se poveča gibljivost ramenskega obroča, vratu in lopatic ter tudi ledvenega predela, povrne se občutek vitalnosti. S terapevtsko masažo se pospeši odvajanje strupov, ki so se nakopičili zaradi nezadostne prekrvavljenosti, ki nastaja kot posledica nezadostnega gibanja. Povečana prekrvavljenost tkiva tudi omogoča medvretenčnim diskom, da dobijo dovolj hrane predvsem v zrelih letih, ko so že lahko prisotne izrazite degenerativne spremembe hrbtenice (izrastki-osteofiti, obraba hrustanca, kalcinacije, zožitve medvretenčnih lin, posedanje vretenc ipd.).

Terapevtska masaža hrbta je edinstvena masaža, ki se izvaja pri vseh lažjih in težjih problemih ter pri večini poškodb.

Kdaj je priporočljiva terapevtska masaža hrbta?

Terapevtska masaža hrbta je edinstvena masaža, ki se lahko izvaja pri vseh lažjih ter težjih problemih in poškodbah. Izvajanje se odsvetuje pri močni osteoporozi, svežih poškodbah in pri vnetnih stanjih. Terapevtska masaža hrbta pomaga pri naslednjih problemih: stare poškodbe hrbtenice, posedanje vretenc, hernija diska, problematična degenerativna stanja, išijas, lumbago… Terapevtska masaža hrbta lahko lažje težave s hrbtom (vozli in bolečine zaradi statičnih položajev, usek oz. “heksenšus”) odpravi ali občutno zmanjša že po eni do petih masažah. Kronične težave, ki nastanejo predvsem zaradi degenerativnih sprememb ali poškodb v preteklosti, pa redna terapevtska masaža hrbta uspešno lajša.

Lajšanje kroničnih bolečin in odpravljanje akutnih problemov

Terapevtska masaža hrbta je učinkovita metoda lajšanja hudih kroničnih bolečin in odpravljanja akutnih problemov s hrbtom (ledveni usek, trd vrat ipd.). Stranskih učinkov ni. Ena terapevtska masaža hrbta izboljša stanje za nekaj dni, več masaž v razumnih presledkih pa uspešno lajša in lahko odpravi tudi dolgotrajne kronične težave. Po izboljšanem stanju se terapevtska masaža hrbta priporoča vsaj enkrat mesečno v smislu preventive in boljše kvalitete življenja.

Hrbtenica in splošna navodila

Hrbtenico delimo na tri glavne predele (vratni, prsni in ledveno-križnični). Največ težav se pojavlja v vratnem in ledvenem predelu, ker sta najbolj gibljiva in so sile, ki delujejo na male sklepe hrbtenice, diske in vretenca, največje. V predelu prsne hrbtenice, predvsem med lopatkami se pojavlja največ problemov zaradi sedečega dela in so ponavadi dokaj lahko rešljivi.

V okviru problematičnih predelov se terapevtska masaža hrbta osredotoča na vretenca in diske, kjer je dokazano največ težav.

Z rednimi obiski terapevta bolečine občutno omilimo in preprečimo poslabšanje stanja pri zelo hudih deformacijah.

Prav tako je pomembno tudi redno izvajanje vaj, bodisi smo jih dobili ob pregledu pri specialistu (pri težjih, tudi post-operativnih stanjih), ali pa jih izberemo sami. Pri zasedenem, sicer pa zdravem hrbtu, je vsako gibanje dobrodošlo, predvsem v krajših odmorih med samim delom. S pravilnimi vajami v kombinaciji z masažo lahko dosežemo ogromno!