Bolečine v hrbtu

Vratni (cervikalni) predel

Poškodbe in okvare vratnega dela hrbtenice nastajajo zaradi prisiljene drže glave, nenadnih sunkov in trzljajev, nepravilnega položaja glave med spanjem, nezadostno razgibanih vratnih mišic…

Okvare v zgornjem delu vretenc (1.-4. vretence) lahko povzročajo glavobole in migrene. V spodnjem delu vratne hrbtenice (5.-7. vretence) so okvare pogostejše kot v zgornjem. Pritisk na živčno korenino v vratu povzroča izžarevanje bolečin v rame, komolce, roke in celo zapestja ter prste. Takrat čutimo mravljince, otrplost, nezmožnost nadziranja gibov, včasih roka pobledi in otrpne.

Masaža hrbta sprosti zakrčene mišice vratu, poveča prekrvavitev vratnega predela, odpravlja manjše tegobe (trd vrat pri jutranjem vstajanju, slabo gibljivost vstran in naprej-nazaj, itd) ter občutno zmanjšuje bolečine pri kroničnih stanjih.

Prsni (torakalni) predel

V prsnem predelu hrbtenice je najmanj težav in okvar. Razlog je v slabi gibljivosti prsnih vretenc, zato so ta napram vratnim in ledvenim vretencem manj dovzetna za poškodbe. Živci so tanjši kot v vratni in ledveni hrbtenici in zato pri manjših zožitvah medvretenčnih odprtin ne prihaja pogosto do okvar zaradi pritiska. Motnje se največkrat kažejo v obliki blokiranja.

Akutne bolečine največkrat nastopijo zaradi neprimernih gibov, sunkov pri padcih ali nenadnih kretnjah pri športu.

Pekoča bolečina med lopaticama, ki med počivanjem preneha, nastane zaradi nepravilne drže ter nezadostne moči mišic celotnega ramenskega obroča, kakor tudi hrbtnih in trebušnih mišic. S terapijo in redno telovadbo takšne težave hitro odpravimo.

Terapevtska masaža hrbta odpravi vozle zakrčenih mišičnih vlaken, razmiga lopatice in tako pripomore pri korekciji drže prsnega dela hrbtenice.

Ledveno-križnični (lumbalno-sakralni) predel

Vzrok težav v ledveno-križnem predelu hrbtenice je najpogosteje okvara enega ali več medvretenčnih diskov. Ti z leti degenerirajo pri vsakem človeku, vendar te spremembe ne povzročajo težav pri vseh.

Največ težav imajo ljudje v aktivni življenjski dobi (od 30. do 50. leta). Nezadostno in enostransko gibanje pripomore k okvari diska, saj ta ne dobi dovolj hrane (nekje po 25. letu se diski ledveno-križne hrbtenice prehranjujejo le z gibanjem) in izgublja tekočino. Nateg mišic in hernija diska sta najpogostejša vzroka za bolečine v tem predelu, težave pa povzročajo tudi mišični krči, delni izpahi v malih sklepih hrbtenice, tumorji, zastarele in nepravilno zdravljene poškodbe.

Terapevtska masaža hrbta je zelo uspešna pri vseh težavah s križem, vključujoč kronični išijas in lumbago. Z masažo se zelo olajša probleme s križem. Ledvena hrbtenica se prekrvavi in pregreje na najbolj naraven način, diski so bolj prožni in mišice se sprostijo.

Seveda pa veliko težav in bolečin v hrbtu, v vseh zgoraj omenjenih predelih, povzročajo tudi degenerativne spremembe hrbtenice, ki se pri nekaterih začnejo pojavljati kar zgodaj, odvisno od genetskih in ostalih faktorjev.